Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Το δάχτυλο δεν είναι το φεγγάρι

《六祖坛经》中讲了这样一件事∶
       无尽藏尼对六祖慧能说∶“我研读《涅盘经》多年,劫仍有许多不解之处,希望能得到指教。”
       慧能对她说∶“我不识字,请你把经读给我听,这样我或许可以帮你解决一些问题。”
       无尽藏尼笑道∶“你连字都不识,怎谈得上解释经典呢?”
       慧能对她说∶“真理是与文字无关的,真理好像天上的明月,而文字只是指月的手指,手指可以指出明月的所在,但手指并不就是明月,看月也不一定必须透过手指,不是这样吗?”
       于是无尽藏尼就把经读给了慧能听,慧能一句一句地给她解释,没有一点不合经文原义的地方。

Στο ”Platform sutra of the sixth Patriarch”υπάρχει η εξής αφήγηση:
Η WuJinCeng, μια γυναίκα μοναχός είπε κάποτε στον 6ο πατριάρχη HuiNeng: “Μελετάω το Nirvana Sutra εδώ και πολλά χρόνια, παρ’όλα αυτά όμως, έχω πολλά σημεία που δεν κατανοώ και ελπίζω στην καθοδήγηση σας.”
Ο HuiNeng τότε της απάντησε: “Δεν ξέρω ανάγνωση, όποτε σε παρακαλώ διάβασε μου το και εγώ θα ακούω. Έτσι ίσως θα μπορούσα να σε βοηθήσω να λύσεις μερικές απορίες.”
Γελώντας η WuJinCeng τότε τον ρώτησε: “Αφού ούτε να διαβάζεις δεν ξέρεις, πως πιστεύεις ότι θα μπορούσες να επεξηγήσεις τις γραφές;”
Τότε ο HuiNeng της είπε: “Η αλήθεια, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είναι γραμμένο. Η αλήθεια είναι σαν το φεγγάρι στον ουρανό, ενώ οι λέξεις είναι απλά το δάχτυλο που δείχνει προς το φεγγάρι. Το δάχτυλο μπορεί να υποδείξει την θέση του φεγγαριού, όμως το δάχτυλο δεν είναι το φεγγάρι. Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη του δακτύλου για να εμφανιστεί το φεγγάρι - δεν συμφωνείς;”
Έτσι λοιπόν η WuJinCeng απήγγειλε το Nirvana Sutra ώστε ο HuiNeng να μπορεί να ακούσει και αυτός της εξήγησε τον ένα στίχο μετά τον άλλο δίχως την παραμικρή απόκλιση από το αυθεντικό νόημα του κειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου